Autofabricage proces

Stap 1:

Dagelijks wordt er een paar honderd ton staal aan coils in diverse materiaalspecificaties, diktes en breedtes binnengebracht in de 26.000 m2 grote pershal van VDL Nedcar. Dit is de plek waar het hele proces van de automobielproductie start. In de pershal worden dieptrek-, buig- en snij-processen uitgevoerd voor de belangrijkste persdelen die in de in Born geproduceerde MINI Countryman en MINI Cabrio worden verwerkt. Tevens worden er persdelen geperst voor klanten die hun productie buiten ons bedrijf realiseren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van tandem-perslijnen en transferpersen.

Stap 2:

In de carrosseriebouw beginnen de auto’s vorm te krijgen. In deze, twee verdiepingen hoge, fabriek worden de geperste plaatdelen omgevormd tot complete carrosserieën, ook wel bodies genoemd. Dit is de meest gerobotiseerde productieunit van de fabriek: 99% van alle werkzaamheden wordt hier automatisch uitgevoerd.

Stap 3:

De kale bodies afkomstig van de carrosseriebouw worden hier gereinigd, ontvet en voorzien van een grondlaag zodat de aflaklaag van waterafdunbare lak optimaal hecht. Er worden naden aan de binnen- en buitenzijde van de body afgedicht voor extra bescherming. Al deze handelingen staan in het teken van het voorbereiden van de body op het lakproces, dit proces zelf is zeer geautomatiseerd.

Stap 4:

De glanzend gelakte carrosserie wordt op de montagelijn geplaatst. Afhankelijk van de individuele wensen van elke klant monteren geschoolde specialisten tot wel 3000 verschillende onderdelen op elke auto. Tijdens dit proces worden uitgebreide controles en functionaliteitstesten uitgevoerd. Pas nadat een auto alle kwaliteitscontroles doorstaan heeft mag hij de fabriek verlaten.

Stap 5:

Er is een ingewikkeld logistiek proces nodig om auto’s te kunnen bouwen. Ieder onderdeel moet immers op de juiste tijd en op de juiste plek aan de productielijn aanwezig zijn. Trailers worden opgehaald en uitgeladen, onderdelen worden eerst opgeslagen in magazijnen waar ze nadien opgehaald worden en als voorraad aan de productielijn worden klaar gezet. De lege emballage gaat via hetzelfde traject in tegengestelde richting terug naar de leverancier voor hergebruik. Deze kringloop draaiende houden is de taak van de afdeling logistiek.